Tuesday, June 22, 2010

Tõelise mehe tee

deida David Deida
Tõelise mehe tee
Pilgrim 2007

Teen taas väikese kokkuvõtte raamatust, mida just lugesin. Sedakorda siis raamat, mis mõeldud meestele. See käsitleb teemasid, mis vajalikud mehele - meheks olemiseks. Ja mõistmiseks, mida naised tegelikult tahavad :)

Olen märganud, kui erinevalt võib sellest raamatust aru saada. Oleneb, kuhu inimene oma vaimsel teekonnal juba on jõudnud. Või millised on tema enda varasemad kogemused.

Väljanopitud mõtteid sellest raamatust:

Veel üsna hiljuti oli mehe ja naise roll kindlapiiriline ja üsna eristatud. Mehed pidid kodust väljaspool raha teenima. Naised hoolitsesid kodus laste eest. Naistega manipuleerimiseks kasutasid mehed sageli füüsilist ja rahalist üleolekut ja ähvardusi. Naised manipuleerisid meestega, andes neile noahoope emotsionaalsel ja seksuaalsel tasandil.
hard-working-man Mom

Järgmisel etapil püüdsid mehed ja naised saada rohkem teineteise sarnaseks. Mehed väljendasid oma sisemist naiselikkust, väljendades seda soengu ja riietega, muretuse ja tunneteküllasusega. Naised kasvatasid sisemist sihikindlust, kindlaid eesmärke ja visiooni. Tegid karjääri, keskendusid pikaajalistele eesmärkidele ja õppisid oma soove ja vajaduse kindlalt väljendama.

Naisena oled sa sõltumatum, tasakaalukam ja enesekindlam kui su ema. Mehena oled sa tunnetes väljenduslikum ja avameelsem kui su isa. Või vähemalt aktsepteerid sa selliseid isiksuseomadusi. Seeläbi muutusid mehed ja naised terviklikumaks. Nad ei sõltunud enam niiväga teineteisest. Mehed said hakkama mähkmete vahetamisega ja naised on võimelised hiirelõkse tühjendama :)

tired-couple Seksuaalse samastumise kõrvalmõju olid õnnetud suhted.

Pangaarved võrdsustusid, kuid kirg kadus. Tõeliseks kireks on vaja vallutajat ja vallutatavat.

Deida ütleb, et vastasel juhul on tegemist semudega, kes on lihtsalt otsustanud voodis suguorganeid teineteise vastu hõõruda. :))

Mehelikkus ja naiselikkus

Kui oled seksuaalselt olemuselt mehelikum, naudid kodus olemist ja lastega mängimist, kuid sügaval sisimas ajendab sind mingi missioonitunne. Sa ei pruugi täpselt teada, mis see on, ent kui sügav eesmärk jääb varjatuks ja sul pole võimalust seda ellu viia, siis tundub elu tühisena isegi siis, kui intiimsuhted ja pereelu on armastust täis.

Family Kui Sinu seksuaalsus on naiselik, võid töös märkimisväärselt edukas olla, ent su seksuaalsus saab toitu vaid armastusest tulvil perekonnast või intiimsuhetest.

Missioon ehk vabaduse otsingud on alati olnud mehelikkuse, armastuse otsingud aga naiselikkuse näitajaks.

 

Samas kaotavad paljud naised väärtuslikku aega tunnetekeerises, mehed aga raiskavad elu kohustuste täitmisele. Tasakaal on oluline.

 

Ära looda,et naine mõistlikuks muutub

Mehe vaatenurgast on naine alati kaootiline ja komplitseeritud. Naine ja ümbritsev maailm on alati täis ootamatuid väljakutseid.
Mees peaks vallutama maailma, nagu ta vallutab naist: mitte omakasu ega naudingu, vaid armastuse, avatuse ja sügavuse nimel.


Deida soovitab mehel, keda ärritab naise käitumine, rahuneda ja näidata naisele oma armastust. 
Naine näikse proovile panevat mehe võime oma tõde ja eesmärki otsida. Ta testib, kas mees tunnetab vabadust ja armastuse sügavust ja usaldusväärsust.

Naine esitab väljakutseid, kuid mees ei tohiks kunagi arvata, et naine lõpuks need katsed lõpetab ja tema elu kergemaks muutub, ütleb Deida. Ta peaks hoopis tänulik olema – selle kaudu tunnetab naine mehe tugevust, terviklikkust ja avatust. Naine januneb sügavama tõe ja armastuse järele.

 

Naised väljendavad oma tundepuhangut – nad ütlevad, mida tunnevad. Mees ütleb seda, mida mõtleb.
Hetk hiljem, kui tegurid muutuvad, teevad seda ka naise tunded. Nii et ei ole mõtet imestades öelda. „Alles sa ju ütlesid...?“ :))

Mehed arenevad väljakutse, naised kiituse kaudu.

Läheduse eesmärk on teineteist teenides areneda ja armastada. Ja seda paremini kui üksinda iseennast teenidesJulie
Naiselikkus sinu naises avaneb armastuse kaudu (kui kõik on hästi) või sulgub (kui kõik on halvasti) pannes proovile Sinu võime teda avada. Õpi nautima mängu ilu. Ava ta oskusliku armastusega. 
Pelgalt kannatades ei arene te kumbki.
Deida soovitab, et abiks on naer ja füüsiline armastuse (võta sülle, kõdista, tantsi talle, kallista) väljendamine, vahel ka vestlus. Kui sa ei oska teda teenida või ole ta sinu pakutuks valmis, pole ta sinu jaoks ehk see õige.

Naine pole kui karburaatori putitamist vajav mootor, vaid kui vett janunev lill.watering-flowers

Üllatav on see, et 90% naiste emotsionaalsetest probleemidest tekib siis, kui nad tunnevad, et neid ei armastata. Mehena soovid leida probleemide põhjust: “Milles probleem on?” :) Eeldad, et naise halval tujul on kindel põhjus.

Ära oota, ära analüüsi teda, avalda lihtsalt armastust. Vaata talle sügavalt silma, kallista ja paita, ütle talle, kui väga sa teda armastad. Naerata, laula tema lemmiklaulu ning tantsita teda.
 


Naise üks suurimaid lähedust puudutavaid soove on end lõdvaks lasta ja alluda, teades, et mees hoolitseb ta eest. Ta sooviks nautida seda, et mees võtaks juhtimise enda kätte ja laseks tal olla üdini naiselik energia. Naine ei vabane eneseanalüüsis. Naine vabaneb armastuses.

Las naine olla ookean. Julgusta teda olema vaba kui ookean, sügav kui ookean, metsik kui ookean, jõuline kui ookean.

Paljud mehed kardavad naise tundeid. Naine saab sügava naudingu, kui keset tunnetetormi seisab mees vankumatult paigal. Kui mees jääb naise juurde ja armastab teda suletusest ja metsikusest hoolimata, tärkab naises usaldus ja ta rahuneb.

Meheliku ja naiseliku energia jäävuse seaduse kohaselt pakub naine sulle seda, mida ta sinult ei saa. Kui sina hakkad muutuma naiselikkuse poole, muutub naine teravaks ja mehelikuks. Pead ise laiskusest, sõltuvusest ja ebaselgusest välja tulema. 
Mehel peavad olema mõlemad: selgroog ja süda.

Naine saab tantsides, lauldes, naerdes ja rõõmu tundes vabastada oma keha ja vaimu kohustusest olla mehelik. Naise naiselikkust ergutab naistega koosolemine.

Suhete areng on mehe teha, suhete energia (nauding, seksuaalsus, elujõud) on naise.

Meil on kõigil, mida õppida :)

1 comment:

  1. Minumeelest on siinkohal siiski üks igipõline probleem, nagu kõigi sarnaste raamatutega: samaaegselt tunnistates, et mehed ja naised *on* erinevad, väidab meessoost autor olevat ennast ekspert, kes tunneb naise olemust! Mees, kes pole päevagi elu naisena kogenud!

    Ja halb on nagu siinkohal, kus too 'ekspert' tuleb väitma, et naine on kaos. Ja siis mõned õnnetud naised loevad seda ning usuvadki, et nad on seletamatu, mõistmatu kaos. Ja niiviisi isegi ei püüa oma olemuse mustritest aru saada, mis ometigi igas naises, igas inimeses on. Teisi ajab aga see jutt marru, sest nad saavad aru, kuivõrd tõele vastu see käib ja tajuvad, kuidas see õõnestab nende positsiooni inimesena.

    Näiteks tunded - naisena tean küll, mis minu tuju hetkel põhjustab. Saan aru ka näiteks emast või sõbrannast, nende tunded ei ole kaos, nende tunnetel ON põhjus(ed). Tõsi, naised kipuvad emotsioonidele rohkem voli andma kui mehed - kas see on loomus või ühiskondlik väärkasvatus, sellele ei julge küll hetkel vastust anda.

    Ja siinkohal tekib mõnikord olukord, kus naine mõistab, et tema emotsioon ja mõistus on vastuolus ning siis eelistaks ta, et ka mees ignoreeriks seda emotsiooni. See ongi see koht, kus tõesti lihtsalt armastuse näitamine töötab. Tõsi, see töötab ka muudes olukordades, kuid mitte eelpool nimetatud põhjustel. Sest kas pole ükskõik, mis halvas olukorras pea ALATI tugevaks toeks, kui keegi näitab, et ta armastab sind (ja sa võid teda usaldada)?

    Kohustusest olla mehelik ja üldse naised-on-sellised mehed-on-sellised. Mina, naine, tunnen enda ära selles "mehelikus" missiooniotsingus. Eluaeg olen tajunud, et mul on mingi missioon, ja otsinud, mis see on. See ei tähenda, et ma ei vajaks armastust, kuid ainult perekonnaellu süüvida ja mitte missiooni järgida (nüüd ma tean, mis see on) tähendaks mulle justkui tüki hingest väljalõikamist - mitte vabanemist, nagu eelpool mainitud.

    Ja sorry, aga kui lasta meestel üksi juhtida ja ise mitte kaasa mõelda, on tulemuseks selline käkk nagu näiteks tänapäeva Lähis-Ida ühiskond (kus naisi tapetakse perekonna meesliikmete mitte heaks kiidetud partnerite eest). Inimese vajadusi tunneb ainult inimene ise ja ta peab nende eest ka ise seisma - kuid kahjuks on pime usk (siinkohal nt, et mehed teavad paremini, mis naisel vaja kui ta ise) üks inimkonna suuri probleeme. Nii näiteks uskusid 19. sajandi Türgi naised siiralt, et naisel ei olegi hinge, on vaid pimedad ihad...

    Samas ma nõustun selle testimise kohaga. Sest olen aru saanud, et kipun isegi seda tegema ja ootama mehelt sihikindlust ja selgroogu. Samas ma ootan seda kõigilt, kuigi lähedaste puhul on ju meil alati palju kõrgemad standardid.

    ReplyDelete