Tuesday, December 28, 2010

Long Live Facebook!

SN_IT_1-SHT_FRND_1 Käisin täna vaatamas filmi FaceBooki sünniloost The Social Network ja selle asutajast Mark Zuckerbergist. Väga muljetavaldav lugu mu meelest!

Mind inspireeris see, kui suurelt noorukid mõelda suutsid. Ühest ülikoolikesksest näguderaamatust sai ülemaailmne sotsiaalvõrgustik!

Mark on selgelt väga kõrge IQ-ga inimene. Tema mõistus lõikab väga vahedalt. Mis mind aga üllatas selle juures, oli see, kui madal oli tema EQ – tundetarkus – oskus lugeda inimeste mitteverbaalset keelt. Või vähemalt nii, kuidas see filmis paistis. 

the_social_network_moviethe_social_network_movie_image_andrew_garfield
the_social_network_movie (5)the_social_network_movie (4)

Muide, veebist Zukerbergi pilti otsides sattusin ühe noormehe blogile, kes jagas, et oli viimasega just FB kontoris kohtunud ja tal ehk avaneb võimalus minna sinna praktikale. Nagu muuseas käis noormees käis detsembri algusel Eestis :)) kooriga laulmas. Tema blogilugu sellest on väga armas ja Eesti on nii väikese riigi kohta endiselt maailmas kuidagi väga pildil :))

Ka minu jaoks on Facebook saanud oluliseks sotsiaalvõrgustiku kanaliks. Orkutis ei käi ma enam sellest ajast saadik, kui FB tuli. Hea on olla kursis inimeste eludega, kellega (enam) igapäevaselt kokku ei puutu – endiselt töökaaslased, klassikaaslased, sõbrad, kes elavad teisel pool maailma ja ka nendega, kellega ka päriselus tihedalt suhtleme. Näha pilte, lugeda tegemistest, sellest mis inimesi puudutab, mis ärritab ja mis rõõmu teeb:)
Hea on saada inimeste kommentaare, toetust ja tunnustust oma tegemistele. Leida stiilipeo riideid-aksessuaare-jmt., muusikat, või saada nõu, kuidas nahkhiirt toast õue saada :))

Nii et kui teid huvitab, armsad sõbrad, kuidas Facebook sündis, minge filmi vaatama. Praegu jookseb “Kosmoses”, 25 krooniga!!

3 comments:

  1. Ja ei saa vastukommenteerimata :)
    Kui otse öelda, siis EQ on tal olematu. Kui see kombineerida kõrge IQga, vapustava keskendumisvõime ja detailinägemisega (teda huvitavas teemas), siis annavad need märgid üsna otsese vihje tema erivajadusele ehk tegu tõenäoliselt Asperger tüüpi häirega, mis autismi üks erivorme. Ise igapäevaselt erivajadustega kokkupuutudes tuleb ikka üllatusena, kuidas inimesed ei taba ära millega tegu on :)
    Ma olen sama asja filmi vaatamise järel ikka päris paljudele selgitanud, et ta tegelikult lõpuni ei saanud aru, miks see tüdruk ta peale vihastas. Tema ju rääkis ainult tõtt.
    Kahjuks põrkuvad sellised -geeniusidioodid- igapäevaelus pidevalt kokku mõistmatusega ja ega ümbritsevatel nendega kerge ole.

    ReplyDelete
  2. Vau, aitäh Sulle!
    Kas oskad jagada head linki, kust saaks tervikliku ülevaate? Googeldades tuleb igasugust infopuru.
    Tjah.. olen ka kohanud geeniusi, kelle mitteverbaalne kirjaoskamatus ja tundetarkuse puudumine on pannud mind mõtlema, et kas võib tegu olla mingi autismi vormiga...

    ReplyDelete
  3. Vaatasin linke ja kaks asjalikumat:
    http://www.ninds.nih.gov/disorders/asperger/detail_asperger.htm#toc
    http://kidshealth.org/parent/medical/brain/asperger.html
    Aga eesti keeles võib kahte raamatut soovitada
    C. Gillberg Aspergeri sündroom - teaduslik lähenemine. Aga silmaringi laiendamiseks, kui erinevad aspergerid olla võivad, on raamatu lõpus toodud Juhtumikirjeldused hästi head.
    D.Tammet Sündinud sinisel päeval - geeniusaspergeri memuaarid. Mõne koha peal natuke raskesti jälgitav, aga huvitav :)

    ReplyDelete