Thursday, March 31, 2011

Uus avastus - mandlipiim

Lanzarotel õppisin tegema mandlipiima. Tegime sellest hommikuti shake´i – IMG_1424hommikust piimakokteili, mmm… :)

Piret õpetas mind tegema rohelist kokteili, pannes sinna sisse eelmise päeva lõuna salatiülejäägi (tavaliselt olid sealt salatilehed, spinat, rukola, tomat, natuke  suvikõrvitsat, natuke seemneid), banaani, õuna või pirni, aaloet (mida leidus aias ohtrasti ja mida palju kasutati ka palju) ja natuke oliivõli, et ained kehasse paremini imenduksid. Imehea!!

Mul oli tuttavatest mandlipiima tegijatest Eestimaal jäänud mulje, et seda saab teha vaid spetsiaalse masinaga, aga tegelikult piisab vaid blenderist. Ja see on imelihtne! Ja vääega tervislik. Tervislikkuse kohta saab detailse ülevaate siit inglisekeelsest artiklist.
Tähelepanuväärne on see, et mandlipiim on väga magneesiumirikas ja kuna aitab kaasa kõrvalkilpnäärmete toimimisele, siis mõjub hästi luustikule. Ta on magneesiumi, seleeni ja E-vitamiinirikas. E- vitamiin on antioksüdant, mis aitab keharakke tervena hoida, seleen aga mõjutab läbi kilpnäärme tegevuse immuunsüsteemi. Ja mõjub samuti hästi rakkudele ja kudedele.  Ühtlasi mõjub mandlipiima proteiinirikkus hästi keha kasvamisele ja tervenemisele. Mandlites sisalduv kaalium toetab südametegevust ja mõjub hästi vererõhule, mangaan mõjub hästi hammastele ja luudele.

mandlipiimmandlipiima sisaldus

Siit leiab fotodega täpse kirjelduse, kuidas mandlipiima teha.

Aga põhimõtteliselt on kõik imelihtne: võtad inimese kohta peotäie mandleid, paned need ööseks (10-12 tunniks) vette ligunema. Vett lisad parasjagu nii palju, et ka pundumiseks ruumi jääks. Ligunenud mandlid võid purustada ka sama veega, kus nad ligunesid. Või panna uue vee, mina teen nii. Vahekord on järgmine: 1 osa mandleid, 3 osa vett. Ja siis purustad nad blenderis nii väikseks kui võimalik. Seejärel kallad segu läbi lõhukesest riide (või riidest koti), et eraldada mandlid vedelikust. Pressi hoolega, sest just lõpus saad kätte kõige enam kreemisust ja toitaineid.

Meie tarvitasime seda piima kohe. Nagu ma ütlesin, enamasti hommikukokteili tegemiseks. Aga seda võib kasutada suppides, kastmetes või juua niisama. Eeltoodud õpetuse kohaselt tuleks panna see piim ööpäevaks külmkappi, loksutada aegajalt ja sobivalt (näputäie soola ja vähese magustajaga) maitsestada.

Mandlipuru saab samuti toitudes kasutada. Selleks on hea see eelnevalt 150 kraadises kuumuses ära kuivatada. Seda ma ise veel proovinud ei ole, kuna Lanzarotel tehti sellega koertele sööki.

Kõige odavam mandlite kilohind, mida mina näinud olen, on XL Säästumarketis, kus hinnaks seda müüakse Bittlesi kaubamärgi 150 grammistes pakkides. Kilohinnaks tuleb 7 eur. Muidu kipub ikka 9-10 euri kanti minema.

No comments:

Post a Comment