Tuesday, August 24, 2010

Tantra – nauditav kiirtee Jumala juurde :)

Käisin 24.augustil Moses Maimoni läbiviidud tantristliku Mosesseksuaalsuse sissejuhataval loengul.  See oli sissejuhatav loeng peatselt algavatele kursustele. Moses rõhutas kohe alguses, et tegu ei ole ulakate pooside õpetamise kursusega, kus osalejad paljaks võetakse, vaid praktilis-teadusliku lähenemisega seksuaalsusele, mille eesmärk on õppida meeste ja naiste seksuaalkäitumise eripärasid, et neid igapäevaelus kasutada.

Moses toonitas ka seda, et tantrismi ja seksuaalsuse vahele ei tantrasaa panna võrdusmärki. Tantrism on elufilosoofia, spiritual path, mis hõlmb endas paljusid eluvaldkondi. Tantra tähendab tõlkes võrku (network, matrix ingl.k), mida võib tõlgendada kui “invisible network of energy”. Tantra filosoofia tegeleb sellega, kuidas käivitada seda energiavõrgustikku, kuidas sellega suhestuda ja kuidas seda enda tarbeks kasutada. Ühe osana tantrismist moodustab seksuaalenergiaga tegelemine, kuna see on üks võimsamaid energiaid. Ja seda Mosese kursused käsitlevadki.

Kõikidel religioonidel on mingi teema seksuaalsusega” räägib Moses. “Enamasti püütakse seksuaaltegevust kontrollida (“seks on patt” – tuleb tuttav ette?), aga kunagi ei põhjendata, millest sellised piirangud.”

Moses ütleb, et enamike käsitluste seiskohalt on inimese kehasse antud teatud kogus eluenergiat (nimetatud kui shakti,  ka ojas). See asub juurtshakra piirkonnas – seal, kust selgroog alguse saab. Öeldakse, et me kaotame seda energiat iga päev. Mõne tegevusega rohkem, mõnega vähem. Meie keha vananeb kiiremini, kui me kulutame seda energiat kiiresti. Ja on võimeline elama oluliselt kauem, kui  me kulutame seda õigesti.
Seks on tegevus, millega me kulutame seda energiat kõige rohkem. See olevat Mosese sõnul põhjus, miks mitmed religioonid seksi piiravad. Ja seepärast näiteks toetavad need religioonid abielu – sest abielus olles püsivat  (mõnede uuringute tulemusena) omavaheline seksuaalne tõmme - mehe ja naise vaheline polaarsus 3-4 aastat. Peale seda seksuaaltegevuse aktiivsus langeb.

No ma ei tea.. teistsuguse käsitluse järgi näiteks on kirik seksuaaltegevust piiranud, et hoida inimesi rohkem enda kontrolli all. Naisi on nagunii keeruline kontrollida.. kui, siis ainult läbi mehe. Aga kui meest tõmbab naise poole... siis on ka tema kontrollimatu :)).
Aga anyway
Moses Maimon räägib, kuidas tantristlik seks hoiab energiat, mitte ei väsita. Ei ole seda muret, et “mees keerab selja ja magab norinal, sest kogu jaks on väljas”, vaid elab oma elu energiliselt, mitte ei maandu igal õhtul teleka ees. “No eks siin on vaja üle vaadata ka kogu elukäsitlus, mitte ainult seksuaalne,” mõtlen mina endamisi.

tantra2Kahepäevastel kursustel lubatakse õpetada iidseid tehnikaid, praktikaid ja teadmisi,   mis muudavad praktiseerija vägevaks, eluterveks ja harmooniliseks inimeseks nii igapäeva kui seksuaalelus. Käsitletavate teemade hulgas on tervislik toitumine, naiste seitse erinevat orgasmi, praktikad meestele orgasmi ja ejakulatsiooni eristamiseks jt.
Kursused pidavat olema pigem loengu vormis, aga tehakse ka hulgaliselt meditatsioone, joogat ja praktilisi harjutusi.

Tantric_ritualViimasel ajal olen mitmetest erinevatest kohtadest tantrismist kuulma hakanud. Mille poolest see tantristlik lähenemine seksuaalsusele siis ikkagi nii eriline on?
Muidugi on ühtepidi kutsuvaks see, et tantristlik seks pikendab ja süvendab orgasmi. Ja veelgi enam, nagu Moses ütleb - “sellise orgasmi hetkel tuntakse sügavat ühendatust nii omavahel kui jumalikkusega - glimps of enlightment“. Orgasmi hetkel sulab kõik – Yin ja Yan – ühte ja kogetakse valgustumist. Seega muutub tantristlikul viisil armatsedes seks pühalikuks, et mitte öelda jumalikuks rituaaliks.

Minu arvates on selliste seksuaalsete õpetuste kõige olulisem ja tänuväärsem osa üleüldise seksuaalhariduse jagamine.

tantra-wide Enamik kultuure maailmas suhtub seksi ja seksuaalsusesse teatud negatiivsusega.  Nagu ka mõnusse, naudingutesse  ja kehasse selles kontekstis. Ma usun, et me kõik oleme seda mingil määral kogenud.
Seepärast ma leian, et meie kultuuris on väga puudus füüsilisele heaolule ja mõnule (mitte vaid enda kaitsmisele :P ) orienteeritud seksuaalsest haridusest.

Teismeeas ja ka täiskasvanueas õpitud seksuaalkombestik (loe: -piiratus) kammitseb meid sageli kogemast oma seksuaalsust selle täies  võimalusterikkuses. Meedia tekitab ebarealistlikke ettekujutlusi, mis loovad meis oma keha suhtes ebakindlust  ja puudulik-olemise tunnet ja selgelt vähendavad meie võimet täielikult ja naudinguliselt armatseda. Loomulikult saame me hakkama, aga sellegipoolest piirab meie seksuaalset vabadust sisemine hirm ja piinlikkus, mis pärsivad meid kogemast naudingutemaailma külluslikkust.

tantra_Gonzalez_couples Tantristlik õpetus  avardab teadmisi seksuaalsuse vallas, võimaldab saada hinnangutevabas keskkonnas uut tunnetust nii enda kui oma partneri kehast. Aitab vabaneda keha ja “hakkamasaamisega” seotud valehäbist ja  hirmudest.
Meie seksuaalenergia on selgelt üks vägevamaid meie käsutuses olevaid energiaid.  Lubades endal avastada selle võimalusterikkuse, avab see tee sisemisele kasvule ja muutustele. Nii oleme me võimelised saavutama sügava ja tõelise ühenduse nii iseenda kui oma partneriga. Ehk ka jumalikkusega, meis endas :). See ongi tantra olemus.

1 comment:

  1. See oli sissejuhatav loeng. Tantrakoolitusel käisin Marika Tamme omal. Kokkuvõtet saab lugeda siit: http://sikisunshine.blogspot.com/2011/02/tantrakoolitus-marikaga.html

    ReplyDelete