Monday, October 4, 2010

Mate tee: elamus ja õpetused

Oleme siin sõpradega koos joonud mitmeid kordi mate teed. Mate ring on vägamatetsremoonia ühendav ja väestav. Niimoodi sõprade ringis juuakse matet nii, et inimesed istuvad ringis,  jutlevad omavahel ja kalebass (spetsiaalne jooginõu) käib päripäeva ringi. Igaüks võtab mõned sõõmud ja ulatab kalebassi jälle edasi. Kalebassi käest-kätte andmisel vaadatakse alati teisele inimesele silma.
Muide matejoomine on ka kui meditatsioon. Indiaanlased olla matejoomist kasutanud mõtisklemiseks. Sellistel juhul esitatakse bombillat esimest korda kalebassi pannes oma küsimus universumile ja siis vaikselt juuakse. Mõtiskledes ja mediteerides. Joomise käigus peaks mingi selgus või vastus saabuma. :)
Igatahes neist õhtutest inspiratsiooni saanuna, tellisin endalegi vastavad vahendid (mate, kalebassi ja bombilla) ja nii me tegime esmaspäeval ka ühise kalebasside sisseõnnistamise tseremoonia.

Praktiliselt iga joogi kohta võib öelda, et ühest küljest on see kasulik, aga teisest küljest kahjulik. Isegi roheline tee, mille kasulikkusest võib rääkida tundide kaupa, sisaldab teatud koguses kofeiini – see aga tähendab, et selle joomine ei ole kõigile soovitatav.
Hämmastav, kuid Lõuna-Ameerikast pärit Yerba_Mate-treematet võib pidada selles suhtes erandlikuks joogiks.
Kofeiini selles praktiliselt ei ole, kuid selle eest on mateiin – unikaalne aine, mis paljuski sarnaneb kofeiinile, kuid ei häiri unetsüklit ega põhjusta südamelöökide kiirenemist. Mate ei tekita sõltuvust ja võib aidata inimesel kofeiinisõltuvusest vabaneda. 

On väidetud, et kofeiin on närvisüsteemi stimulant ja mateiin terve ainevahetuse stimulant. See seletab, miks yerba mate on termogeenne (rasvu põletav) taim. Põhja-Ameerika teadlased arvavad, et mate pinget vähendav stimulatsioon on tingitud suurest vitamiinide, mineraalide, aminohappete ja antioksüdantide sisaldusest.
Teadjad kinnitavad, et mate`st valmistatud jook vähendab isu, rahustab närve, pikaajalisel tarbimisel parandab südame ja seedeelundite tegevust, laiendab veresoonkonda, parandab mälu ja tugevdab närvisüsteemi.

Mate teed juuakse vastavast anumast, mis on tehtud pudelkõrvitsast ja mida kutsutakse calebasse`iks. Sealt sees juuakse matet bombillaga. See on metallist kõrs, mille otsas on sõel, vältimaks matepuru suhu sattumast. Bombillat ei ole hea calebassis ringi liigutada, vaid see püsib kogu teejoomise oma kohas.

pudelkõrvitscalebasse_mate_sun

Enne joomahakkamist tuleb uus kalebass joomiseks sisse õnnistada. Sisseõnnistamine käib nii: pane matet kalebassi (täida umbes poolenisti) ning vala 80 kraadine vesi peale. Seejärel tuleb teda seisma jätta   vähemalt 24 tunniks ja peale seda lihtsalt ära valada (mitte juua). Kogu selle protsessi käigus saad öelda oma taotlusi ja soove, mis aktiveerivad sinu isikliku kalebassi just selle energiaga.
Kalebasse võib olla ka mitu - üks ainult endale, teine suuremale ringile :)

Kalebassi puhastamine käib nii, et valad puru välja ning loputad veega paar korda. Näppu ega midagi muud ei ole soovitav sisemusse toppida. Seejärel jätad ta tagurpidi kuskil kuivama (paberi võib alla asetada kuna ta nõrgub). Soovitav kuivamise temperatuur on 16-22 kraadi.  Liiga sooja allika lähedale (nagu radikas või ahi) ei ole hea panna kuna siis ta võib lõhki kuivada.

mate mate_tomar Matepuru pannakse kalebassi (originaalis on matepuru kogus ca 1/3 - 2/3 kalebassi mahust, kuid meie inimese jaoks on see vähemalt algul liiga intensiivne), lisatakse imevähe külma vett. Täpselt niipalju, et mate oleks üleni niiskunud. Seejärel lisatakse keemalastud vesi, mida on jahutatud 70 kraadini. Seejärel pannakse bombilla kalebassi ja hakatakse sealt otse jooma.

Mate taim annab välja palju kvaliteetset teed, mistõttu ühe tõmmisega võib veeta terve päeva. Matet juuaksegi nii, et hommikul tehakse esimene tõmmis kalebassi ja siis luristatakse seda sealt vaikselt. Kui vesi otsa saab, siis kallatakse uus vesi peale. Jälle selline kuni 70 kraadine vesi, mitte kuumem. Kui see jälle otsa saab, siis kallatakse uus vesi.. ja nii päris palju kordi - nagu uhutaks matest viimne kui kasulik ja tervistav sõõmuke välja :)
Pühendunud ütlevad, et joovad mate teed iga päev väikeste sõõmudega hommikust õhtuni, sest sellel olla vastavalt valmistamisele kas ergutav või rahustav toime.

Mate`d võib juua nii kuumalt kui külmalt, nii kohe, peale vee pealevalamist kui hiljem. Kui juua mate`d külmalt, siis võib valmisjooki lisada ka jääd, tilgutada juurde sidruni- või apelsinimahla - selline tee kustutab silmapilkselt janu, peletab väsimuse, sobib hästi peale füüsilist või vaimset pingutust. Kuum mate mõjub samuti ergutavalt, mee või karamellsuhkru lisamisel on see hea talvejook, peletades väsimuse kõrval ka külma ja pannes pimedal sügisel inimeses paistma päikese.
Kui lasta mate`l tõmmata üle kümne minuti, on joogi mõju rahustav, tasakaalustav. Milline just, võite ette kujutada, kui meenutate Ladina-Ameerika filmidest nähtud sealsete kohalike vanameeste kõigutamatut rahu ja nagu igavesti maailmaasju jagavat leebet pilku, milles plingib valmisoleku tuluke vajadusel kohe oma meelseisundit muuta. Ja nii see on: mate annab võimaluse päeva alustada ja päeva lõpetada: hommikul ergutavat, õhtul rahustavat valmistamisviisi järgides.

Mina tellisin enda kalebassi sellisest veebipoest nagu http://www.coffee.ee/. Olin nende kiirest kontaktivõtust (küsisin enne ostu sooritamist infot) ja meeldivast ja kiirest teenindamisest täitsa rabatud :) Mate tee ja bombilla tellisid sõbrad mulle oma kanaleid pidi.
Väga hea eestikeelne artikkel mate ajaloo ja õpetustega asub Coffee&Tea lehel. Lisaks olen saanud infot ka Tõnu Talimaa lehelt, ja ühest vahavast toidutare foorumist.

2 comments:

  1. Soovitan lugeda ka www.matemaailm.eu leheküljelt. Ja sealt sain mina ka kõige soodsama hinnaga matet tellida. Kui teepoodides maksb kilo 500-700 krooni, siis seal ainult 150.

    ReplyDelete
  2. Ettevaatust!
    Studies suggest that people who drink large amounts of mate per day on a regular basis may have a higher risk of some forms of cancer.[5]

    ReplyDelete