Tuesday, May 18, 2010

Meheliku ja naiseliku peitusemäng

Käisin 18.05 Katariina Liisa Martensi loengul “Mehelikkuse ja naiselikkuse peitusemäng”.
See oli äärmiselt huvitav pilguheit naiseks olemisele. Ta rääkis sellest, kuidas meie Meheks ja/või Naiseks olemist mõjutavad meie lapsepõlv, kooliaeg, meie kultuurikeskkond. Ja selleks, et mõista neid lugusid, mis on meie kasvamist ja arengut mõjutanud, on oluline vaadata ajas tagasi.

MotherEarth2 Kõikides iidsetes usundites on kummardatud Jumalannasid. Eriti oluline on inimestele olnud Emake Maa.

See on seotud aastaringidega, sümboliseerides igikestvat elu jätkumist.
Maaema Jumalannat on kujutatud lopsaka, viljaka, sooja ja loovana. Erinevates kultuurides on Universumi loomist kujutatud Naise üsana, kust voolab välja külluslik Elu. Elu on sündimine, kasvamine, areng. Viljakus sümboliseerib rahu, et kõik saab kasvada.


Kristluses ja Judaismis hakati naist nägema aga ohuna. Naise seksuaalsus kujutas mehele ohtu, mida viimane kontrollida ei suuda. Kardeti et koos naisega kaotab mees oma sihi ja enesekontrolli. Ja hakati naist järjest enam alla suruma.

See valehäbi lugu algab juba Eeva ja Aadama paradiisist väljaajamise loost
adam-und-eva-1513Noored on paradiisis, õndsuses.
Madu (mis sümboliseerib uuenemist) juhatab nad Eluõuna (hea ja kurja tundmise puu juurde). Peale õuna maitsmist miskit muutub. Noored satuvad paradiisist kesk igapäevast elu. Sest Jumal vihastab ja neab nad ära, lubades Aadamale rasket tööd ja Eevale valusaid sünnitamisi.

Ja selle kõige juures süüdistatakse Eevat (?!). Ja Madu. Aga Aadama vaba valik? Võibolla oli Aadam julge mees – maitses õuna ja viis oma suhte teisele tasandile?

Mehelik on hoolitseda naise eest, teha tööd. Naiselik on hoolitseda, kasvatada lapsi, tunda valu.
Samas on selle loo alusel naisi aastatuhandeid süüdistatud, väites, et Naine = patt. Millise jälje on see Naisele jätnud? Kas ta julgeb tunda oma väärtuslikkust? Olla Naine? Või on see ka patt?

Kui me vaatame seda, kuidas tänapäeval naisi kujutatakse (nt reklaamides), siis näeme, nagu oleks naise roll ainult hoolitseda kodu, puhtuse, laste, söögi eest. Hoolitseda mehe eest. Hoolitseja arhetüüp…  Nii et unustab ennast päris ära. Kui palju seksikust on selles hoolitsejas? Kui palju on seal küpset, külluslikku, Maaema energiat?  Kui palju on meis seda Kuningannat, kes ütleb Hoolitsejale endas – “nüüd aitab! Nüüd ma teen oma tegemisi.”? Kui palju mängulisust on selles hoolitsejas? Ja millisena nähakse seda naist tööl? Eesmärgipärase, sihikindlana, emotsioonideta… kesksoolisena?

Mulle väga tuttav… Olen kogu aeg ennast osanud rattasse tõmmata. Töö on pingeline, ei lase just niisama lustida, JCI tegemised, oma koolitused, vahepeal kirjutasin ka müügialaseid artikleid… Kui palju seksikat energiat jääb niimoodi suhtesse?  Jaa, on põhjust peeglisse vaadata. Samas on ju põhjust ka mehelt igapäevastes toimetustes toetust saada? Ja oskust seda ka vastu võtta… Naisena.

Human Angels

Väga huvitav oli kuulda Maarja Magaleenast. Ühest Kristuse apostlist, keda peetakse ka tema naiseks. Maarja Magdaleena lugu on kogemuslik rännak tervenemise suunas. Tema hingerännak, sisemise tervenemise  ja arengu lugu lunastuse ja ülestõusmiseni. Jõudmine valgustumiseni – teadvustatud õnneliku eluni. Maarja Magdaleena rõhutab mõistmist ja teadlikkust, mis sünnib läbi kogemuse. “Tahan mõista asju nii, nagu nemad on”, ütleb ta.  Ja ma tunnen siin ennast ära :) 

Kristuse teisel jüngril, Peetrusel, tekkis Maarja Magdaleenaga tugev vastasseis – naine oli usuliidrina tollele ajastule vastuvõetamatu. Pealegi oli Peetrusel poliitiliselt märksa “parem plaan” – kiriku kui institutsiooni arendamine. Jeesus Kristus inimohvrina oli ka hea sümbol – pealegi vabastas see inimese vastutamast oma tegude eest…  Nii läks koos Maarja Magdaleenaga põlu alla vaimsus, spirituaalsus, tunded, sisemine vastutus iseenda eest…

Tänapäeval on taas mees liikumas lähemale oma mehelikkusele ja naine oma naiselikkusele. Mida enam on naine kontaktis oma naiselikkusega, oma seksuaalsusega, oma tunnetega, seda mehelikuma mehega vastastõmme tekibagu Katariina ütles: “Mida mehelikum on mees, seda enam on ta kontaktis oma sisemise mehega (siht, eesmärk), seda naiselikuma naise ta välja kannatab :))”

No comments:

Post a Comment