Saturday, July 17, 2010

Igal inimesel, kellega me kokku saame, on meie jaoks sõnum. Ja meil tema jaoks.

 Taevane_TEEJUHT_lakkadega.inddMa loen praegu James Redfield`i raamatut "Taevane ettekuulutus. Kogemuslik teejuht
Kokkusattumus või mitte, aga see peatükk, mida praegu loen, käib küll täpselt mulle selle olukorra kohta, mis mul on! Jagan seda tarkust teiega, ehk keegi tunneb kutset raamatut lugeda või saab siit endale mõtteid. 
P.s. See raamat on kõigepealt seiklusjutuna kirjutatud ja filmina linastunud “Taevase ettekuulutuse” n.ö. käsiraamat.
Filmi saab täies pikkuses vaadata siit. Häirivad on küll pidevalt ilmuvad venekeelsed reklaamid, kuid need saab kinni panna ja mina suutsin küll keskenduda. Eriti peale raamatu sõnumite läbitöötamist oli film nii võimas, et mul tõusis läbivalt kananahk ihule ja silmad läksid äratundmistest niiskeks:) Ma ei tea, kas ainult film ise nii sügavale minna suudab…
Väga hea kokkuvõte on sisulisest küljest tehtud Mõttesahvris.

Inimolendid võistlevad energia pärast. Teeme seda alateadlikult igal kohtumisel. Enamasti usume, et peame teistelt saama tähelepanu, armastust, tunnustust, toetust, heakskiitu (kõiki energiavorme). Sel teel saadud energia aga ei kesta kaua. Tõeline energia, mida me otsime, lähtub universaalsest allikast.
Me oleme omandanud viisid tõmmata energiat enda poole eelkõige lapsepõlvest - suhetest vanematega. 
Me saame neist harjumustest vabaneda, kui oleme teadlikud sellest, et meil on kalduvus kontrollida, õõnestada, kahelda ja teistele meele järele olla.
Need energiamanipulatsioonid on tavaliselt passiivsed või agressiivsed.

Kõige passiivsem on nn. enesehaletseja käitumine: sündmusi kujutatakse negatiivsetena, otsitakse teistelt abi, kirjeldatakse sündmusi nii, et panna teisi end süüdi tundma (sundides neid sellega tähelepanu pöörama ja energiat andma). Enesehaletseja
Enesehaletsejana tunned, et Sul ei ole piisavalt jõudu astuda maailmale aktiivselt vastu. Nii üritad Sa teistelt kaastunnet välja meelitada, tõmmates energiat enda poole. Alati pessimistlikuna tõmbad Sa endale tähelepanu mureliku näoilme, ohkamise, värinate, nutu ja kaugusse põrnitsemise ja pideva draamadest rääkimisega. Sa näitad end haavatavana ja abi vajavana. Tegelikult pole Sa lahendusest huvitatud, siis kaotaksid oma “energiaallika”. Tõeline vabanemine tekib siis, kui näed oma mustreid ja leiad oma energiaallika iseeneses. 
Enesehaletsejad tõmbavad ligi inimesi, kes neid hirmutavad. Pärast väljaelamist hirmutaja vabandab ja taandub, saates sellega enesehaletsejale energiat.

Passiivsuselt järgmine on eemalehoidja: küsimustele antakse ebamääraseid vastuseid, kunagi ei seota end millegagi. Kui teised meid, eemalehoidjaid, taga ajavad ja meist sotti püüavad saada, võidame endale nende tähelepanu ja ühtlasi ka nende energia.
eemalduja Eemalehoidjana oled kinni oma lahendamata võitluste, hirmude ja eneses kahtlemise sisemaailmas. Sa usud, et kui jätad erakliku mulje, siis tulevad teised Sind välja meelitama.
Tegelikult hoiad distantsi hirmust, et teised suruvad Sulle oma tahet peale või kahtlevad Su otsustes (nagu su “ ülekuulajatest” vanemad tegid). 
Eemalehoidjana vajad palju ruumi ja sageli väldid enda aheldamist suhetesse. Paraku ei taipa Sa, et Su ükskõiksus võibki olla põhjuseks, miks Sa ei saa, mida tahad, või miks Sind valdab loidus ja segadusetunne.

Kahest agressiivsest on esimene ülekuulaja: püütakse leida kriitik teiste tegemistes vigu, jälgitakse teist.
Kui tabame ülekuulajatena teised sellelt, mida peame veaks, muudame nad kohmetuks, üliettevaatlikuks, paneme nad muretsema selle pärast, mida me mõelda võime. Teised jälgivad meid silmanurgast, andes meile, ülekuulajatele, sellega oma tähelepanu ja energiat.
Vaenuliku kriitikuna otsid teiste vigu ja eksimusi, mida kohe välja tood ja rõhutad. Mida rohkem Sa seda teed, seda enam Sind jälgitakse ja reageeritakse. Teised saadavad nii välja järjest rohkem energiat.
Ülekuulaja mustrid tekivad lapsepõlves rahuldamata tunnustusvajadusest. Tema tänased reaktsioonid tulenevad hirmust, et teda ei armastata, et ta jäetakse maha.

 Hirmutaja Kõige agressiivsem on hirmutaja stiil: ta paistab kontrolli kaotavat, plahvatab, on ohtlik ja sõjakas. Mustriks on egotsentriline käitumine, käsutamine, sage vihastamine, autoritaarsus, paindumatus, sarkastilisus. Sisimas tunneb ta hirmu, et teda ei märgata avõi teda kontrollitakse, et temast ei hoolita, et ta peab asju üksi tegema.
Teised jälgivad meid kui hirmutajaid tähelepanelikult ja sellega saame me endale nende energiat.


Me kipume me kordama neid manipulatsioonivõtteid kõigiga, keda kohtame ning ehitama oma elusündmusi üles nende sepitsuste ümber. Kõigi nende tegevuste tulemusel me saame teise inimese käest energiat.

Enamasti kasutab inimene üht stiili, aga võib ka olla, et erinevaid. Avastasin, et mina olen kasutanud erinevaid. Tundsin ennast mitmes kohas ära… Ja see on ühtviisi nii piinlik ja kurb kui rõõmustav (teadlikuks saamine võimaldab sellest vabanemist :)

Tegelikult peaks meie energia tulema meie kõigile kättesaadavast universaalsest energiaallikast (mis paneb kõiksust armastama, tundma endas elujõudu olenemata teistest ja sellest, mis elus toimub). Kui me oleme iseendaga kontaktis, siis ei vaja me teiste energiat, siis suudame oma energia saada universaalsest allikast.
Anna ise endast teistele energiat välja. Saades vabatahtlikult vastu, on see ülim energiavahetus.

Celestine_Prophecy-energy

Kuidas siis ometi sellisest manipulatsioonimustrist välja saada?
Eelkõige TEADVUSTADES endale oma käitumist.
· Kas muutud sõjakaks, kärsituks, jäigaks, vihaseks ja hirmutad teisi või valitsed nende üle? (Hirmutaja)
· Kas kahtlustate teisi või tunnete, et nad ei pööra teile piisavalt tähelepanu? Kas te torkate neid, vaidlete nendega või küsitlete neid? (Ülekuulaja)
· Kas säilitate distantsi ja mängite raskesti kättesaadavat, vältides olukordi, kus peate end avama, kartes arvustamist? (Eemalseisja)
· Kas kurdate alati ja keskendute probleemidele, lootes, et teised tulevad teid päästma? (Enesehaletseja)

Lisaks teadvustage endale, milliseid tüüpe te ligi tõmbate? Lõpetage nendele draamadele vastamine. Pange tähele oma igapäevaste suhete olemus. Ja olge valmis mängust lahkuma.
Pidage meeles, et teie reaktsioonid pärinevad lapsepõlve ebakindlusest.
Saavutage ühendus oma kehaga. Nt. pange tähele, millal te kritiseerimise või küsitlemise peale tardute. Jäikus, külmus ja hirmutunne kinnitavad, et võistlete energia pärast ja olete kaotanud oma keskpunkti.

Kokkupuude hirmutajatega:
Tunnete ilmselt, et te ei kontrolli olukorda või pole teil võimu. Kui teid hirmutatakse, teadvustage endale, kus peate võtma ühendust omaenda viha ja ebaõigluse tunnetega. Kuidas te OMA elus tegutsema peate? Jälgige oma kaitsvaid väiteid, kui olete liikunud enesehaletseja seisundisse.

Eemalseisjaga:
Kas keegi mängib teiega ükskõikset, raskesti kättesaadavat, kauget või mõistatuslikku? Kas leiate, et tahate pidevat kontakti ja juurdlete iga tema mõtte, liigutuse ja motiivi üle? Võibolla teete talle seda, mida üks ta vanematest tegi – küsitlete ja jälgite teda. Võibolla on ta mõistatuslik selleks, et mitte lasta end tunnetest kaasa kiskuda või et ta ei peaks midagi tegema.

Kas teie elus on mõni suur ülekuulaja?
Võibolla varjate midagi ega räägi mõne asja kohta kogu tõde. Küsige endalt, kuidas te sellelt teiselt inimeselt energiat tõmbate. Kas tahate, et ta märkaks teie juures midagi, mida te ei taha otse välja öelda? Kas tunnete end küündimatuna kuid püüate paista olevat asjade tipus? Kuidas olete kaotanud oma ühenduse universaalse allikaga?

Enesehaletsejaga?
Võibolla olete hakanud võtma endale liiga palju vastutust ja see tuletab teile meelde, et te ei langeks tagasi teiste süüdistamisse. Võibolla tunnete end ebakindlust või olete hirmul, et pole ühenduses oma tunnete allikaga? Sel juhul peegeldate välja oma enesehaletseja tundeid. Nõuanne, mida jagate enesehaletsejast sõbrale, on võibolla see, mida teil endalgi on vaja kuulda.

 

Draama ära tundes ja talle nimetuse andes tähendab, et suudate märgata, et käimas on võimuvõitlus. Te võite tunda end rõhutuna, takerdununa, heidutatuna, jõuetuna või ükskõik kuidas veel. Selle nimetuse andmine tähendab olla aus oma tunnete vastu ja samme mängust välja astumiseks.

Peegeldage teise inimese poole armastust ja mõistmist ja usaldage end, et teate, millal rääkida. Avage ennast.

Hirmutajatega

Miks sa nii vihane oled? Sa paistad tahtvat, et ma sind kardaksin.

Ülekuulajatega

Sa meeldid mulle, aga kui ma sinuga koos olen, tundub mulle, et mind kritiseeritakse

Eemalseisjatega

Ma tunnen, et tõmbud eemale ja oled kaugel. Mida Sa tunned?

Enesehaletsejatega

Paistab, nagu peaksid sa mind vastutavaks selle eest, mis su elus valesti on. Võibolla sa ei mõtle seda, aga tundub, nagu püüaksid mind ennast süüdi tundma panna.

Kui sa oled kellegagi kontrollidraamasse kistud, siis vaata iseennast ja teist inimest nii objektiivselt kui saad. Kuidas see teine inimene sarnaneb mõnega teie vanematest? Kuidas te reageerite samamoodi kui varases lapsepõlves?
Tavaliselt on see, mis meid teises häirib, miski mida peame otsima iseendas, kuid ei taha seda teha.

Lõksud

 lõksEnesehaletseja jääb kinni oma selgitustesse, veenmisele ja kaitsmisele. Kui loobute harjumusest vanade meetoditega energiat saada, suudate loobuda kiusatusest veenmist jätkata.
Hirmutaja – ülekaalu saavutamise ja võitmise adrenaliinitulv. Küsi endalt, mida ma kõige enam tahan. Kas mul on vaja saada seda vaid sel moel? Ole valmis jääma paindlikuks, loobudes püüdest kõike kontrollida. Võibolla toob koostöö palju rohkem kasu.
Ülekuulajad – pettekujutelma õigsus on Sinu lõksuks.
Ole valmis vaatama olukorda ka teisest seisukohast. Mida sa selle tegemiseks õppida võiksid? Ole valmis rääkima oma tõelistest tunnetest ja tegema midagi selleks, et luua energiat endale. Selle asemel, et jälitada kedagi, kes eemale tõmbub.
Eemalseisjad jäävad oma hirmude varjamise soovi, eneses kahtlemise ja segaduse lõksu. Kui see juhtub, olge valmis abi paluma. Tunnistage, et teil pole sugugi mitte kõik paigas. Millist toetust teil praegu vaja on? Mida te tunnete? Olge valmis minema millegi poole . Lahkumine on teie jaoks kerge pääsetee.


Pea meeles, et alati on neid draamasid lihtsam näha teistes. Ole enda vastu leebe, kui hakkad oma käitumist muutma. Kui tunned, et oled vihane, õigustad end, tõmbud endasse, oled masendunud või eraldatud, siis oled lubanud endale otsida lahendusi ja energiat vanaviisi.
Hinga sisse, otsi toimuvas huumorit ja tee midagi oma energiataseme tõstmiseks.

Kui tunned, et su süda on avatud ja oled rahulik, ükskõik, mis su elus ka ei juhtuks, siis oled ühenduses omaenda energiaga.

5 comments:

  1. OHHOO, TÄNAN SIND SELLE POSTITUSE EEST! Pani mõtlema:
    Enesehaletsus nagu sobiks mulle enim, ent

    Paistab, nagu peaksid sa mind vastutavaks selle eest, mis su elus valesti on. Võibolla sa ei mõtle seda, aga tundub, nagu püüaksid mind ennast süüdi tundma panna.

    Teatavasti pole olemas süüd, on vead. Kui näeme kedagi vigu tegemas, mis puudutab paljusid, on kuidagi narr kõike naljaks pöörata.
    Uurisin pojalt kui kõrvaltvaatajalt, kes ma tema arvates olen:
    Tuleb välja, et minu ainus viga, mida poeg Mait oskab välja tuua, on liigne usaldamine ja masohhism. Nii ta nimetab mu perele pühendumist.

    Ma ise leian, et minus on kõike: hirmutajat, ülekuulajat, eemalseisjat. Ma usun, et meis kõigis on kõike, ent mil määral ja kas me seda tunnistame.

    ReplyDelete
  2. See on hea, kui see Sinus vastu kajas:)

    Muide, enesehaletseja tekitab TEISTES süütunnet.

    Kumbapidi sul see praegu oli? Sa räägid endast või kellestki teisest? See arutluskäik tundus mulle mõistmiseks liiga pöördvõrdeline :))
    Eks kõige parem on analüüsida, kui reaalne suhtlussituatsioon olemas.

    ReplyDelete
  3. Signe, ma olen täiesti pühendanud ennast vektoriaalse psühholoogia uurimisele ja sealsed targad väidavad, et kui oleme loodud nautima elu seksi kaudu, siis me seda teeme......või kui oleme loodud nägijaiks, siis näiteks kas maalime või loome midagi muud.....kuuljad tegelevad muusikaga.....musklimehed spordiga ja multitalendid tegutsevad mitmel rindel. Hädad algavad siis, kui nägija ei saa aru musklimehest ja vastupidi. Üks suur süüdistamine käib ju kogu aeg, no kasvõi erakondade vahel. Tundub, et parim manipulaator on võitja, aga see on näiline. Tegelik võitja on see, kes saab aru, miks keegi on enesehaletseja, hirmutaja või kes iganes. Usun, et ellu jääb tõeliselt arukas...ja enamasti on arukas lasta teistel rahumeeles mõelda, mida nad soovivad. Minu suurim viga on olnud hoopis püüd kellegi mõtlemist muuta, sest see püüd on asjatu energia raiskamine, kuna muuta kedagi ei saa. Inimene ise peab tahtma olla aus, hooliv ja vähem egoistlik. Sest vaid andes saad. Ma usun seda just nüüd, mil ma muudkui saan ja saan.Kuigi vahepeal näis, et head tehes saad hoopis peksa.

    ReplyDelete
  4. Olen sinuga täiesti nõus, armas.

    Pane palun mõni viide nimetet vektoriaalsele psühhoogiale, ei leia selle kohta veebist infot.

    ReplyDelete
  5. Signe, jagan meeleldi:

    süsteemse psühholoogia ajalugu saab lugeda siit:

    http://www.yburlan.ru/forum/istorija-sistemnoj-psixologii-438.html

    ja asjast endast siit:

    http://www.yburlan.ru/forum/chto-takoe-sistemnaja-psixologija-363.html

    Vektorite kohta kokkuvõtvalt ava avalehel biblioteka

    Foorumid on ka väga huvitavad:Näiteks ema Tereza kohta arutletakse nõnda

    http://www.yburlan.ru/forum/mat-tereza-707.html

    ReplyDelete