Saturday, July 3, 2010

Maakaardi uurimine ei asenda kunagi maa enda kogemist

Enneagramm Enneagramm. Hinge üheksa palet
Andreas Ebert, Richard Rore

Johannes Esto Ühing, 2008

Enneagramm on väga vana “maakaart”, inimese kohta. Enneagramm ei ole vastus, vaid teeviit. Teeviit näitab teed, käima aga peame ise.
Nagu paljud teisedki tüpoloogiad, kirjeldab see erinevaid iseloomutüüpe. Lisaks olukorra kirjeldamisele sisaldab enneagramm ja seesmist dünaamikat, mis on suunatud muutumisele. See on üleskutse äärmiselt vaevanõudvale hingelis-vaimsele kasvamisele.

Enneagrammi lähtepunktiks on ummikud, millesse meie, inimesed, satume, püüdes kaitsta oma elu seesmiste ja väliste ohtude eest. Ta paljastab illusoorsed ideaalid ja valed süütunded ning aitab meil silma vaadata oma tõelisele dilemmale.

Tähtsam kui põhjuste otsimine (“miks?”) on küsimus meie elu eesmärgist (“kuhu?”). Enneagramm võib aidata meil heita pilgu tulevikku ja näha oma elu mõtet, seda tõelist palet, mida meil veel ei ole, mis aga juba praegu meis tukub.
Enneagrammi võib ühildada nii vaimsuse kui inimese juhatamise traditsioonidega kui ka erinevate psühholoogia suundadega. Seepärast võib see olla sillaks vaimsuse ja psühholoogia vahel.

Kaasaegses egotsentrilises ühiskonnas kaldume eriti kinni jääma omaenda mõtetesse või tunnetesse.
Enneagramm võib aidata meil selitada meie enesetunnetust, muutuda ausamaks iseenda vastu ja eristada üha paremini, millal kuuleme vaid omaenda sisemist häält ja mustreid ning oleme oma eelarvamuste vangid või millal suudame olla avatud millelegi uuele.

See on tegelikult üllatav, sest enneagrammi lähtepunkt on tegelikult negatiivne. Selle eesmärgiks ei ole ego meelitamine. Pigem tahab see aidata lahti lasta või tarbetuks teha, seda mida nimetatakse vale-minaks.
Jah, pole midagi, mille külge inimesed nõnda klammerduksid, kui nende mina-pilt. Me samastame end liigselt sellega, mida hästi oskame.

Nii muutub iga anne, mille külge me liigselt klammerdume, paradoksaalsel moel meie “patuks”. (Patt tuleneb muide kreeka keelsest sõnast, mis tähendab möödalaskmist).

Kui me maitseme ja mälume oma pimedust, kui tunneme, kuidas see on mind ja teisi inimesi haavanud, kuidas see on mul lubanud mitte armastada ja mitte lasta ennast tõeliselt armastada – kui me seda teeme, avanevad meie silmad nägema teist poolt, tõelist annet või veel parem meie ande tegelikku sügavust ja mõtet. Enneagramm vahendab kogemust, mis meid ehmatab ja meile väljakutse esitab, kuid on samas lihtne ja ilus.


Enneagramm defineerib üheksat inimtüüpi, lähtudes üheksast “lõksust”, või “põhipatust”. Üllatav on, et enneagrammi üheksa patu puhul on tegu katoliikliku traditsiooni klassikalise seitsme “surmapatuga”: uhkus, kadedus, viha, laiskus, ahnus, mõõdutundetus ja kõlvatus ja teistele lisandub veel kaks: vale ja hirm.

Raamatu põhiosa moodustab enneagrammi üheksa tüübi profiili kirjeldus. Iga tüübi kirjeldus jaguneb vastavalt:
- profiili ülevaade;
- vastava tüübi dilemma, mis sisaldab tüübile omas kiusatust käsitleda konflikte teatud kindlal viisil. Kirjeldatakse juurpatte, vältimisi ja tõrjemehhanisme.
- tüübi annid ehk vaimuviljad, mis on juurpattude teine pool;
- selgitatakse iga tüübi lõksusid.

Lõpus käsitletakse seda, mis võiks aidata kaasa iga tüübi pöördumisele ja küpsemisele. Mis on eriomane kutsumus või üleskutse muutumisele, erilised eluülesanded ja ärgitused iseendaga tegelemiseks.


Kui see kirjeldus tekitas sinus huvi, siis tasub raamat kätte võtta. Minul tekkis tõeline ahha-efekt! Ühtäkki rullusid nii mitmedki põhjused ja tagajärjed mu silme ees lahti.

Autorid soovitavad kõigepealt raamatut lugeda ja tunnetada, mis tüüpi Sa olla võiksid. Ja hiljem testi teha, kontrolliks. Mina alustasin sedakorda teistpidi.
Aitäh Sulle, A., et mind enneagrammide maailmaga tuttavaks tegid! :)

Testi leiad muidu siit: http://similarminds.com/test.html
Kui Sa ei ole inglisekeelsetes omadussõnades väga tugev, võta abiks nt Goolge`i tõlge: http://translate.google.ee .

Hääd eneseavastamist! Aga nagu öeldud, maakaardi lugemine ei asenda kunagi maa kogemist! :)

1 comment: