Friday, January 14, 2011

Helide sees asuvad helid…


Tervendavad helidja me võime neid hakata tajuma, kui oleme oma kuulamisoskust laiendanud”, ütleb Jonathan Goldman oma raamatus “Tervendavad helid”.

Olen end alati pidanud pigem visuaalseks inimeseks. Ja muusika… “sellega ei ole mul mõistagi midagi ühist” (peale “mussi” kuulamise), arvasin ma varem.  Ühel hetkel hakkasin märkama, kuidas minu keelde tekkis järjest enam auditiivseid (helidega seotud) sõnu: “hea kuulda”, “kuidas kõlab”,”jäi helisema”. Ja seda ka siis, kui vestlus oli kirjalik! Miski on hakanud mind ühendama helide maailmaga. Ja see teeb mulle väga rõõmu!
Kitarriõpe on siinkohal selge sünkroonsus:)

See raamat on kohati raske lugeda, kuid minu jaoks äärmiselt huvitav, kuna käsitleb helide nii teaduslikke kui vaimseid aspekte.
Kas Sina teadsid, et muusika ja matemaatika on omavahel väga lähedaselt seotud? Koguni nii, et matemaatika arvatakse olevat muusikast välja kasvanud?!

sony-colors-and-sound-wallpaper Või seda, et üks kõrva peamisi funktsioone on heli kaudu ajukoore laadimine (andes koguni 90-95% ulatuses keha koguenergiast)?
Et laulul on teraapiline ja laadiv mõju? Muidugi, kui Su ümber on selliseid helisid, millega laadida…
Raamatus tuuakse näiteid, kus inimesed on elurõõmu ja energiat juurde saanud, hakates laulma ja/või valides teadlikumalt muusikat.

Oleme vist kõik seda omal nahal tundnud, et mõni muusika  teeb meid nõrgaks, mõni tugevaks. See on mõistagi ka teaduslikult tõestatud. Mis on aga huvitav, et üks aspekte, miks muusika nii mõjub, pidavat sõltuma inimesest, kes selle muusika loonud on!  Või dirigendist:)

Raamat käsitleb palju sellist huvitavat teemat nagu ülemhelid. Öeldakse, et ülemhelidest kui fenomenist teadlikuks saamine muudab kogu kuulamise viisi. Inimene võib hakata kuulama harmooniat kraani  tilkumises või ülemhelisid akna taga vihisevas tuules.

Overtones_wikipediaUniversum on helidest tulvil ja kõik helid sisaldavad ülemhelisid. Ülemheli on heliline nähtus, mis esineb alati heli tekitamise juures. Kuigi me tajume heli ühe toonina, on see tegelikult helisageduste segu. Kõige madalam võnkesagedus on põhiheli ja kõik põhihelist suurema sagedusega on ülemhelid.

Sellised kõrge sagedusega ülemhelid on võimelised stimuleerima kesknärvisüsteemi ja ajukoort.

Kuulamine. Vaikus.
Kuulamisega alguse tegemiseks on esimeseks sammuks töö vaikuseenergiaga. See aitab meil jõuda paika, kus valitseb rahu. Vaikuses on võimalik tunnetada kõiki helisid, mida üldse on võimalik tekitada.
Kuulamine on aktiivne tegevus, võrreldes kuulmisega, mida võib pidada passiivseks tegevuseks.

On olemas mitu kuulamistasandit.

listening Esimene tasand on see tohutu samm, mille puhul astutakse passiivsest kuulamisest tegeliku aktiivse kuulamise tasandile. Teadvustatakse meid ümbritsevate helide paljusust. Saame teadlikuks helidest, mida me varem ei pruukinud kuulda. Näiteks kella tiksumine, kraani tilkumine või mõne elektroonikaseadme surin.

Teine tasand on helide harmoonia tajumine. Saame teadlikuks tekkivatest ülemhelidest. Võib tunduda, et saad minna sügavamale helidesse ja nendest rohkem aru saada.

Kolmas tasand on see, kui hakkad kujutlemisvõimet kasutama. Me teeme seda sageli loomulikult, kuulates muusikat, mis näib meid kaugustesse viivat. Teatud muusikapalad võimaldavad meil rännata sügavale omaenda teadvusesse. Ülemhelidega töötades muutub kujutlusvõime väga kergeks.

Neljas tasand hõlmab endas heli abil teistesse (heli)eksistentsitasanditele rändamist. See eeldab kujutlusvõime kasutamist ning enda täielikku allutamist usaldusele ehk mistahes kontrollisoovidest loobumist. Kui püüame heli kontrollida, mitte sellega ühele tasandile saada, siis  ei saavuta me iialgi järgmist tasandit. Siinkohal võib öelda, et inimene muutub ülemhelidega üheks ja rändab nende allika juurde. Seda on muidugi lihtsam öelda kui teha. See kuulamistasand on väga kaugele arenenud meditatsioonivorm.

Viies tasand keskendub vaikusele. Nii nagu alustatakse, nii ka lõpetatakse.

Näiteks eelmisele: külmiku tööhelide kuulamine.
Kõigepealt pead teadvustama, et külmik tekitab helisid. Seejärel püüa neid helisid kuulates saada teadlikuks nende harmooniast. Seejärel kasuta kujutlusvõimet, et kuulda nendes helides mitte külmkapi häält, vaid hoopis munkaderühma, kes retsiteerib vahetpidamata mantrat OM. Kõige lõpuks võiksid muutuda heliks endaks. ning rännata sellega koos mõnele teisele teadvuse tasandile.
Tjah, ega see tegelikkuses nii lihtne olegi…

Mulle meenub sellega, et kui ma Indias olin ja meil seal see nelja-päevane vaikuseaeg oli, siis mulle tõesti tundus ühel hetkel, et kõik ümbritsevad helid (varblased, papagoid, vankrikriginad jmt.) teevad erinevate mantrate hääli või hõiguvad: “Guruji-Guruji”. :))

Kui me helisid aktiivselt kuulame, muutub kogu meie teadvus. Ülemhelide laulmisega (retsiteerimisega) ravitakse erinevaid haigusi, aga tervisehäireteta inimestele aitab kaasa õppimisvõime, muusikalise võimekuse ja võõrkeelte omandamise võime paranemisele.

Ülemhelidest mõned kuuldavad näited ka:

(1) David Hykes ja
tema The Harmonic Choir– üks esimesi ülemtoonide (overtones) lauljaid. Lugu plaadilt Hearing Solar Winds.
Siin võid kuulda helisid, mis kõlavad nagu pärineksid nad külluslikelt sõrmistikelt ja pillikeeltelt… Aga tegelikult on need inimhääled… Muusika, mis võib olla abiks, kui tahad meditatsioonid minna muutunud teadvuseseisundisse.
Muide, ühe uuringu käigus leidis kinnitust fakt, et inimestel, kes kuulasid seda muusikat, aeglustus südamerütm ja hingamine ning naha vananemisprotsess. See kõik aitab meil üle saada stressist, mida kaasaegne elu põhjustab.

(2) Ülemhelilaulja Jill Purce – selge puhas ülemheli retsiteerimine.  Tema “One more breath”.

(3) One Voice Harmony Choir: loos sisalduvad ülemhelid, Tuva (Mongoolia) ja Tiibeti kõrlilaul, pühad mantrad, tiibeti kellad ja kõlakausid, gongid...

Põhiline erinevus Tiibeti ja Mongoolia ülemheli-laulustiilide vahel seisneb selles,et tiibetlased põimivad oma laulu ka püha teksti sõnad, kuid mongolid tekitavad sõnatuid meloodiaid. Siin on mõlemad kuulda.

(4) Steven Halpern – üks esimesi relaxing muusika loojatest (1975st aastast). Jonathan Goldman on temaga palju koostööd teinud ja viitab talle raamatus korduvalt.  Seda lugu kuulates tundsin, kuidas mul keha vibreerima hakkas.

Lisaks kirjutab Goldman sellest, kuidas ise oma häälega oma energiakeskuseid aktiviseerida, kuidas endal stressi minema pühkida ja end lõõgastada. Või aktiviseerida :)
Selleks võib kasutada mantraid või lihtsalt täishäälikuid.  Täishäälikutega töö tekitab keha erinevates piirkondades tõesti võnkumist, resonantsi. Proovi mõned minutid võtta järjest do´d, re´d, la´d. Mida ja kus vibratsiooni tunned?  Madalad helid resoneerivad keha kõige alumist osa ja juurtšakrat, keskmised keskmist ja võivad kõrgusest olenevalt mõjutada põikesepõimiku, südame või kõripiirkonda.

Goldman soovitab alustada tööd täishäälikutega. Ja sealjuures pidades meeles, et iseseisvalt helidega töötades on eriliselt tähtis roll heli tekitamise taga oleval Sinu taotlusel.

Koonda oma tahe sellesse kehaosasse, mida soovid heliga mõjutada. Tavaliselt erinevatesse peenenergiakeskustesse – tšakratesse.
Koonda oma fookus ja tähelepanu 1-2- minuti kaupa järjest erinevatesse tšakratesse, häälides iga tšakra juures sellele vastavat vokaali, alustades alumisest, juurtšakrast ja lõpetades kroontšakraga. Võid visualiseerida ka tšakraga soetud värvi. Heli algab kõige madalamast häälikust, mida sa teha suudad ja lõpeb kõige kõrgemaga.

chakras

 

Kroontšakra – III
Laubatšakra – EI
Kurgutšakra – AII
Südametšakra – AA
Päikesepõimik – OU
Sakraaltšakra – UUU
Juurtšakra – UU

Heli peaks olema pehme ja õrn. Kujusta, kuidas energia tasakaalustub ja sinu keha avardub.

Jonathan Golman ütleb, et “hakates märkama helisid enda ümber, hakates aktiivselt kuulama või tehes tööd täishäälikutega on võimalik saada helidest helide sees. See ongi harmoonia.”

Me võime õppida häält kasutama erinevate kehapiirkondade mõjutamiseks ning neid tasakaalu viia. Need helid mõjutavad keha – südame ja hingamisrütmi, vereringet, nahatemperatuuri, ajulaineid. Aitavad vabastada energiat ja võimaldavad energiavool vabalt läbi leha liikuda.  Inimese hääl on kõige iidsem tervendusvahend :)

Jahh… olen minagi ise viimastel päevadel koolis kogenud heliga seoses imepäraseid kogemusi. Tasub helidemaailmaga lähemat tutvust teha :)

No comments:

Post a Comment